Martin den Heijer, Visspecialist

Fahrenheitstraat 656
2561 DL Den Haag
(070) 444 89 43
grietopdegraatgebakkenmetpreistoemp-hr5

Recept van de week

Gebakken Griet met prei stamp 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 stuks griet panklaar
  • droge bloem
  • 180 g gezouten boter
  • 50 g ongezouten boter
  • 3 el gezouten kappertjes (afgespoeld en lichtjes gedept)
  • 12 stronken jonge prei
  • 300 g aardappelen
  • 3 el fijngesneden sjalot
  • 3 el fijngesneden krulpeterselie
  • ½ citroen

 

Bereidingswijze:

Bestrijk de griet aan beide zijde met droge bloem.

Laat een grote klomp gezouten boter smelten in een pan. Wanneer de boter begint te bruinen en het schuim begint weg te trekken leg je de griet in de pan. KBak de griet mooi bruin gedurende ongeveer 4 minuten. Draai de griet voorzichtig om en voeg opnieuw een flinke klomp boter toe. Kruid goed af met zwarte peper. Bak opnieuw vier minuten.

Zet de pan van het vuur en laat ongeveer een vijftal minuten rusten onder een vel aluminiumfolie.

Passeer de bakboter van de vis in een pannetje en voeg er de sjalot, de fijngesneden kappertjes en de peterselie aan toe. Breng op smaak met enkele druppels citroensap en peper.

Verwijder het groen van de jonge prei en snijd dit in zeer fijne blokjes. Zet deze onder met een klein beetje water, peper en zout. Laat koken totdat al het vocht verdwenen is en voeg een klontje boter toe om het geheel te binden. Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een beetje zout. Giet ze af en droog ze nog eventjes op het vuur. Wrijf de aardappelen door een zeef en voeg er wat ongezouten boter aan toe. Meng met de gegaarde blokjes prei. Breng op smaak met peper en zout.

Gaar het witte gedeelte van de prei met een beetje water, peper en zout. Laat koken totdat al het vocht verdwenen is. Optioneel kan je de preiwortels frituren. Bestrooi het geheel met grof zout.

Leg de griet op een warm bord. Schik er de puree en de jonge prei rond. Werk af met de botersaus.

Serveertip

Drink er een goed gekoelde Chablis bij.

Martin den Heijer, Visspecialist

Fahrenheitstraat 656
2561 DL Den Haag
(070) 444 89 43

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten